АДАПТИРАН КРИКЕТ ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ

Източник на финансиране: ЮНАЙТЕД КРИКЕТ КЛУБ – СОФИЯ

Период на изпълнение: (2012 – досега)

Крикетът е английска игра, изключително популярна както във Великобритания, така и във всички държави, бивши колонии на Британската империя. Крикетът е спорт, който позволява да бъде адаптиран и да бъде практикуван от деца със специални нужди.

По-долу са изброени няколко варианта, с които започна работа с децата, посещаващи Медицински център „Деца с проблеми в развитието” , а тренировките се провеждат от треньора на националния отбор по крикет Саиф-Ур Рехман и капитана на женския отбор Димитринка Славчева по специална методика и програма за деца с увреждания.

Началото е през януари 2012 г. Развиват се крикет на количка, крикет с родители / приятели и крикет на маса, който може да се практикува от деца с церебрална парализа, на колички, с трудна координация и др.  Ако детето няма разбиране за броене и за акумулирне на точки, може да се използва система с картинки. Играенето на крикет на маса може да помогне в следните области: работа в екип (като отбор), координация, самочувствие, комуникативни умения, физическо и умствено развитие; физическо развитие – контрол на движенията, нови умения и техники; психологически ползи – самоуважение, тактически умения и осъзнаване; научаване да се брои, както и следене правилата на играта и др.

През годините успешно се разви отбора на Фондацията по крикет за деца с увреждания „ЛЪВЧЕТАТА”, който бе сформиран през 2011 г., като дните за крикет се превърнаха в своеобразен празник за децата, техните братчета и сестричета и родителите им. През ноември 2012г. организирахме съвместно с „ЮНАЙТЕД КРИКЕТ КЛУБ – СОФИЯ”  Първи Национален Турнир по Адаптиран крикет на маса за деца.  Събитието беше осъществено с подкрепата на Националната спортна академия и множество доброволци. Участваха 8 отбора от 5 града в България. Всяка година се провеждат и множество демонстрационни срещи и демонстрационни мачове в София и страната. Броят на отборите се увеличава с всяка изминала година. Отборът на Фондация „Деца с проблеми в развитието“ взе участие в Спортен празник към Район Студенстки по повод Деня на София, 2014г.