ПРОЕКТ ПЕРФЕКТ И ПРИЯТЕЛИ

Летовище за отдих и възстановяване на деца с проблеми в развитието, техните семейства и приятели

ЦЕЛ НА ПРОЕКТА

Проектът цели създаване на обособено пространство за отдих и възстановяване на деца с увреждания и техните семейства, спортисти, възрастни и хора със специфични нужди.

Основната дейност по проекта е свързана с реновиране и оборудване на етаж от сграда, част от курортен комплекс „Перфект“, с. Ямна. Фондацията ще извърши проектиране и основен ремонт на етажa, като срещу това ще придобие правото да ползва създадената площ за 10 години, без заплащане.

МОТИВАЦИЯ

Комплексната грижа за качеството на живота изисква да обърнем внимание върху възможностите за почивка и възстановяване в извънболнична обстановка, далеч от домашната изолация. Децата и хората със специални потребности имат нужда от спокойна, защитена и достъпна среда, която отговаря на съвременните стандарти.

Изграждането на „летовището” ще ни позволи да развием програма за групови занимания, детски лагери на открито, различни социални дейности за деца и възрастни. Водещите световни практики сочат, че такива програми са от първостепенна важност за придобиване на самостоятелност, сензорен опит в естествена среда,   постигане на психическо равновесие, социализация и интеграция.

КАКВО ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ЛЕТОВИЩЕТО

ПЛАН 3 ЕТАЖ

Базата ще разполага със седем самостоятелни помещения, с общо 12-15 легла, изцяло съобразени с нормативната уредба за ползване от хора с увреждания, кухненски бокс, специализирани санитарни възли. Достъпната среда ще даде възможност тя да се ползва целогодишно, както и да се ползват безплатно съществуващият басейн, зала за рехабилитация и спортни съоръжения. Осигурен е и високопроходим автомобил за придвижване от Етрополе /12 км./, за преходи, пикник и екскурзии в планината.

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНО

Летовището ще се ползва приоритетно и безплатно от децата, които имат съставена програма в Медицински център „Деца с проблеми в развитието“, техните семейства и приятели. Капацитетът на летовището е  200 семейства годишно.

КОЕ Е ТОВА МЯСТО

Курортен комплекс „Перфект“ е малък семеен хотел, намиращ се в сърцето на Стара планина, в живописното село Ямна, сгушено в тиха котловина сред планински върхове, на около 700 м. надморска височина, между градовете Етрополе и Тетевен, само на 85 км. от София.

Разположен на южен склон с панорамна гледка към планината, хотелът предлага тиха и уютна обстановка и условия за семейна почивка, провеждане на семинари, обучения, тържества, тиймбилдинг и тематични детски лагери.

Мястото е избрано през 1934 год. от Популярна банка – Плевен за детски лагер на децата на служителите. Закупен е терен с площ над 10 дка, ограден и облагороден, построена е триетажна сграда с РЗП 570 м.кв. След 1944 година БНБ придобива имота и го достроява с нова четириетажна сграда с РЗП 700 м.кв. Мястото продължава да се ползва като детски лагер и оздравително училище. След 2000 година имотът е продаден на търг и придобит от сегашните собственици, които полагат постоянни усилия за развитието му.

ЗАЩО ТОЧНО ТАМ

След придобиването, настоящите собственици ремонтират по-голямата част като хотел с ресторант и конферентна зала, изграден е и външен басейн. Старата част на хотела остава неремонтирана и към момента не се ползва, а това дава чудесна възможност за съвместна експлоатация и партньорство.

От създаването на Фондацията до сега, собствениците подкрепят проектите и инициативите й, според възможностите си. Изграденото през годините доверие и приятелство дава увереност за устойчивост на проекта.

ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТА

Дейностите по проекта са разделени на три етапа, като за всеки от тях ще търсим различен вариант за финансиране – „дарение“ или „партьорство“. Разработен е идеен архитектурен проект, включващ и трите етапа.

ЕТАП 1

ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТЪПНА СРЕДА – достъп до стаите, рехабилтационна и конферентна зали; съобразени с нормативната уредба за хора с увреждания и обособяване на защитено вътрешно пространство за деца от 1 – 7 год.

Срок за изпълнение: март – октомври 2017

Стойност: 95 000лв., от които са осигурени 70%

Начин на финансиране: партньорство

Развитие: В реализацияRemontni deinosti Perfect_small

 • Поръчан и доставен е асансьор за хора с увреждания
 • Направен е конструктивен проект за монтаж на асансьора
 • Изработва се технически паспорт на сградата
 • Има одобрен интериорен проект
 • Завършен е ремонът на санитарните възли

Допълнително, с цел осигуряване на мобилност,  е закупен автомобил  Land Rover Defender 110 8 +1 места, пригоден за деца и хора с увреждания. Всеки, допринесъл за осъществяването на проекта, ще може да сложи логото си  на този автомобил, с които вярваме, че ще изживем незабравими  моменти.

ЕТАП 2

РЕМОНТ НА ПОКРИВ С ПРЕУСТРОЙСТВО – създаване на обслужващи и складови помещения с цел освобождаване на площи на първи и втори етаж

Начин на финансиране: партьорство

Дейности: 

 • Цялостна подмяна на покривна конструкция, включително топлоизолация с иновативни материали
 • Обособяване на обслужващи и складови помещения с леки прегради от гипскартон
 • Изграждане на ВИК, ОВ, електро инсталации, подови настилки, врати, прозорци, осветление

ЕТАП 3

ЦЕНТЪР ЗА ОТДИХ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕЦА И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ – преустройство, ремонт и обзавеждане на обособен етаж с площ 190 кв. м.

Срок за изпълнение: 12 месеца

Стойност: 160 000 лв.

Начин на финансиране: набиране на средства чрез благотворителни кампании, дарения и доброволен труд

Дейности:

 • Подмяна на инсталации – ВИК, ОВ, електро
 • Подмяна на осветление
 • Подмяна на подови настилки – ламиниран паркет, линолеум , фаянсови плочки
 • Обновяване на тавани и стени – латекс, гипскартон
 • Изграждане на санитарни възли
 • Подмяна на врати и прозорци
 • Обзавеждане с подходящи мебели

УЧАСТИЕ В ПРОЕКТА

Обръщаме  се към Вас със следните две предложения за подкрепа:

1.  ПАРТНЬОРСТВО

Стойността на финансовата или материалната подкрепа ще бъде отразена в карта „ПРИЯТЕЛ НА ПЕРФЕКТ“, която служи за разплащане на нощувки в хотела. Тя предоставя 10% отстъпка, може да бъде ползвана от Вас или Ваши приятели. Вложената инвестиция в настоящия  проект може да се ползва веднага в съществуващата хотелска част, още преди приключване на проекта!

2.  ДАРЕНИЕ

Можете да подкрепите Фондацията с финансови средства, материали или услуги от сферата на дейност на Вашата компания, които ще се използват целево за осъществяване на проекта. Срещу стойността на направеното дарение, ще Ви бъдат издадени договор и свидетелство за дарение.

ВСЯКА ИДЕЯ ЗА ФОНДОНАБИРАНЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТА ЩЕ ПРИЕМЕМ С БЛАГОДАРНОСТ!

ФОНДАЦИЯ „ДЕЦА С ПРОБЛЕМИ В РАЗВИТИЕТО“ СЪЩЕСТВУВА И РЕАЛИЗИРА СВОИТЕ ИНИЦИАТИВИ И ПРОЕКТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС, НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ, ДАРИТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ!

БЛАГОДАРИМ ВИ!

КОНТАКТИ И ЛИНКОВЕ

Подробна информация по техническата част, нуждата от материали или друг вид помощ, може да получите от:

1487713602_user_man_kidГеорги Трендафилов

1487711657_phone_telephone_call+359 888 315 177

1487708065_email_envelope

office.dpkids@gmail.com

За курортен комплекс „Перфект“ може да научите на:

1487711650_facebookfacebook.com/Hotel.Perfect.Bulgaria

1487711641_world_earthhotelperfect.eu ,

а за идеите за бъдещото му развитие от:

1487713602_user_man_kidТихомир Драганов

1487711657_phone_telephone_call+359 888 215 271

1487708065_email_envelopedraganovt@abv.bg

За Фондация „Деца с проблеми в развитието“, нейните цели и проекти може да научите от:

1487713602_user_man_kidИрина Петрова, Мениджър проекти

1487708065_email_envelopeoffice.dpkids@gmail.com

1487711657_phone_telephone_call+359 877 461 003

ДО МОМЕНТА НИ СЕ ДОВЕРИХА